Klik!!!

Wednesday, January 30, 2013

REVIEW MOVIE : PARKER







Assalamualaikum readers!

Arini nk share cite PARKER ni dgn korang semua. Actually ak tgk cite ni lps abes tgk Hansel & Gretel. Hik3..kire mcm movie maraton la kn...tp still ade gape b4 nengok cite ni...smpt la nk solat dlu...nk g toilet..nk mkn2..siap seludup kepci msk dlm bag...nk mkn2 mse nengok cite ni..HAHA..


Cite ni pasal mamat bernama Parker yg sgt la hebat dlm merompak...mksd nye merompak dgn cara yg sgt professional and teliti. Bkn men rompak je eh...msti ade plan and msti ikut seperti yg tlh dirancang.


Cite bermula bile parker ni join dgn 1 group ni utk merompak funfair. Bkn funfair mcm kt mesia ni taw...ni mmg ramai org dtg n ofkos income berjuta2 1 ari...so diorg rompak funfair ni dgn pnh professional smpi polis pon x pasan. 


Da abes rompak...ape lg, time utk agihkan duit...ttbe slh sorg ahli group ni men tipu...n si parker ni kne tembak...kire mcm kne tikam blkg la ni ( so guys, jgn caya sgt kwn2 korg tu ke..korg mne taw kn ttbe ade yg ati busuk...naya je..;p)


Start dr situ Parker dendam abes la dgn diorg ni...dia pon start plan nk bls dendam kt diorg berempat ni...so dri sni la nnt dia jmpe JLO...Jenifer Lopez k...bkn Jaafar Onn...ekekekeke...nnt JLO pon ttbe terlibat sme plak...sian JLO...da la serabut dgn masalah kewangan...sbb bekas suami dia x byr loan...last2 dia yg kene...kesiannnnn...


JLO ni pon kuar lps setgh cite ni on...lmbt jgk la..tp tgk poster mcm dia watak utama plak...ish3..
Last2 si JLO ni suke parker plak..Tp sori JLO...parker da ade gf..u're late...ahaks!


Ak peminat Jason Statham...mostly cite dia ak x pnh miss...n mostly cite dia 18 keatas...naseb la ak da 19 thn..ngeh3..:D


Jom tgk trailer PARKER ni..bg ak cite dia x bpe umpphh la...SAFE is more better compared PARKER.  Ak bg 3/5...n cite agak lama and storyboard x bpe mantap sgt..But Jason always mantap...ekekeke.







p/s : mse time tggu nk masuk panggung...TERtgk trailer kerat 14...haiya...cite mcm ni pon ado ke...da la hero dia AARON AZIZ....tp dr trailer ak tgk so-so je...Nme pengarah pon x pnh dgr...ARJIN UPPAL...hehe..ingt kn ARJUN RAMPAL td..wakakaka


Monday, January 28, 2013

REVIEW MOVIE : HANSEL AND GRETEL WITCH HUNTERS







Assalamualaikum semua..

Korg da tgk ke muvee Hansel n Gretel(HnG) ni? ak mmg suggestkn korg g tgk sbb best and padat dgn action.


 Agaknye mmg skrg ni cite2 dongeng da jd mcm cite action plak...ekekeke...npe ak ckp mcm tu...1st yg ak pasan mse tgk snow white and the huntsman. Snow white pon kalo dlm dongeng nye kunun2..puteri raja yg ayu...tp dlm muvee ni ilang keayuan dia...ekeke...


Pastu muvee HnG ni...bpe byk ahli sihir dia bunuh..tp dlm cite ni dia nk bgtw yg ahli sihir ni pon ade yg baik n jahat...


Permulaan cite mmg btol2 ikut HnG version asal, dimana 2 beradik yg dibawah ayahnye masuk kedalam hutan and ditinggalkan tanpa pesan...cewah...mcm ape je...tp yg bab2 tabur roti tu xdo eh...dia tros jmpe umh yg dibina dgn gula2...mkn gula2 sket...then pintu umh pon terbuka..diorg masuk dlm umh tu...mase tu baru taw yg diorg da masuk perangkap ahli sihir.


Dlm cite ni ahli sihir mmg memburu kanak2 utk upacara ritual diorg...so mmg slalu kanak2 ilang...kirenya mcm perangkap la kan wat candy home ni...nk bg kanak2 mkn...nnt dia yg mkn kanak2 ni blek...hik3..


Cite bermula ble adik beradik ni bergabung menumpaskan ahli sihir yg perangkap diorg ni, and sejak tu diorg menjadi witch hunters! Mmg pakar dlm memburu ahli sihir sbb diorg mcm x lut dgn jampi serapah ahli sihir jahat ni...npe x lut?


Rupenye mak diorg ni pon ahli sihir...tp ahli sihir baik...so dr sini start conflict. Kalau nak taw kesudahan cite ni...cpt2 la menonton ye...x bole la nk cite semua...x syiokkk...ekekeke...ak bg 4/5 bintang.


Hero laki yg ade berlakon dlm the avengers. Mamat ni haaa...






Pastu heroin plak si gemma ni...ade berlakon dlm prince of persia..sand of time..





Ni watak antagonis...jd ahli sihir kejam..hik3...kalau sape pasan dia jd mak dlm cite taken.




Okay, jmpe lg next entry..Bai!

Friday, January 25, 2013

REVIEW PRODUCT : Clinelle - Happy skin, happy face


 Assalamualaikum,


Salam Maulidur Rasul. Marilah kt banyakkn selawat keatas junjungan besar Nabi Muhammad s.a.w. Semoga kt memperoleh syafaat Nya di Akhirat kelak....In Sha Allah.


So smlm ak dok umh je...tp pg tu teman mak kjp beli barang kt NSK. Mak ai...NSK padat, mampat mcm tin sardin. Adeh...parking jgn ckp...berebut2...even padat mcm tu, dpt jgk ak parking. YIHAAA!


Ok, abes cite smlm, kali ni ak nak review product yg ak pakai selama setahun setengah (estimate je, x bape nk ingt). Ak start pakai Clinelle bile muka ak byk jerawat and b4 tu ak pki tia amelia. Nmpknye jodoh ak dgn tia x pnjg, muke ak bertambah teruk and nampak x bpe sehat. Ak ingt lg, time tu ak masuk watson, promoter tu tegur muke ak yg kusam lg penuh berjerawat(mcm iklan tb tu kn..ekekeke). Mase tu nk marah pon ade sbb dia mcm ngata aku plak, taw la muke ak terok, tp naseb bek dia ade hulur trial pack, suh ak cube...kalau ok bole ble yg besar pnyerrrrrrrrr..


Cube pny cube...serius ak ckp...mmg BERKESAN! pakai toner dia je jerawat ak kecut mecut...hahahaha...lega btol. 4 ari lps tu tros ak bli yg besar pny...sbb taw muke ak okay pki Clinelle ni. Ak tros amek set ni





3 Benda ni dpt menyelesaikan masalah muke aku...ekekeke...mmg terbaek!




X lame lps tu, ak bli bedak compact dia pulak, bedak compact dia ok, cme ble apply kt muke je.. ak x tahan bau bedak ni... last2 ak bg kt kima...rumet ak..





Pastu ak bli scrub dia plak, harge Clinelle ni bole tahan jgk...so kalau ade sales mmg ak borong. 


Skrg ni da stop pakai and just habeskan mne yg x abes lg. Npe ak stop? Bkn sbb saje2 okay...sbb lps kne ciken pox ni, ak tkr pki product len plak....nk taw product ape...next entry ak cite k?

Monday, January 21, 2013

KHASIAT BUAH-BUAHAN



Alamak! skema nye tajuk...hik3..Assalamualaikum semua...saje je nk share pasal khasiat buah-buahan ni. Sbb nk share? TAKDE SEBAB PON....SAJE SUKE-SUKE...:D


 Korg suke makan buah ape? macam aku, aslkan buah tu tak pahit, tak masin(ade ke buah yg masin?) dan tak masam sangattttttttt...aku still bole telan...kalau manis2 tu ofkos la sukeeeewww...



Alkisahnye bile da kena ciken pox ni....rajin la plak ak mengugel utk mencari info2 berguna untuk menghilangkan parut2 n bekas ciken pox ni..actually, ak mmg da consume makan vitamin E dan C (sila rujuk entry ini), saje nk cri buah-buahan yg ade vitamin E ni..


Tp yg ak share ni merangkumi semua vitamin...ekekeke...kirenye bagus la buah ni kalau makan ari2. Tapi ade jgk buah yg bole memudaratkan kt kalau kita makan, contohnye, BELIMBING...sbb ape, kalau org yg ade sakit buah pinggang kronik, jgn ler mkn belimbing, masuk spital la jawabnye. Kandungan belimbing tu mmg x sesuai utk org yg sakit buah pinggang.


Info ni aku jmpe kt berita harian. Jom kita baca :D


Anggur/kismis
grapes
Mengurangkan risiko kanser, strok, penyakit jantung dan kehilangan ingatan, antipenuaan, antioksidan, antiradang, menjaga kesihatan kulit, mata, kardiovaskular, kesihatan gastrik, kesihatan saluran kencing dan menentang penyakit gusi.


Oren
citrus-oranges
Menjaga kesihatan jantung, penglihatan, pelalian dan mengurangkan risiko pelbagai kanser. Antioksidan, membantu perkembangan otak janin dan mengawal tekanan darah.


Epal
apples22
Mencegah demensia, mencegah kenaikan berat badan, menurunkan kolestrol, menentang kanser dan anti oksidan.


Pear
pear1
Antioksidan, menjaga kesihatan kardiovaskular, antiradang, menjaga kesihatan jantung, menyembuhkan luka dan lebam, membaiki tisu, menjaga kesihatan penglihatan, menentang jangkitan, menyokong transmisi saraf, melawaskan perut.


Pisang kaki
persimmon
Menjaga kesihatan penglihatan, melegakan sembelit, cirit-birit, hemoroid (buasir) dan antioksidan.


Mangga
mangga

Antikanser, menjaga kesihatan penglihatan, membantu penghadaman, menjaga kesihatan kulit, membantu membaiki kesihatan seksual, berfaedah bagi anemia dan mencegah selaran panas.


Kiwi
kiwi
Membantu mengatasi insomnia, mencairkan darah untuk kesihatan kardiovaskular (menurunkan kolesterol dan trigliserida), membantu membaiki pernafasan kanak-kanak (pendek nafas, berdehit dan batuk malam), mencegah kerosakan kulit yang menyebabkan kanser kulit, menjaga kesihatan penglihatan, kesihatan kolon dan kesihatan prostat.


Pisang
banana
Antikemurungan (membantu membaiki ragam diri dan tidur), antioksidan, mengawal tekanan darah, meningkatkan daya tumpuan dan menguatkan ingatan, meningkatkan tenaga, menjaga kesihatan jantung, mengurangkan risiko kanser, melegakan ciri-birit dan juga sembelit.

sumber: Berita Harian




 Ok, dalam banyak2 buah kt atas ni...pisang kaki je aku tak penah rase.. mcm mne eh rse dia? mcm pisang biase ke?



Pastu ak bkn penggemar durian...lgpon durian ni pon rse mcm byk mudarat dr kebaikan...ekekeke...jgn mrh peminat durian di luar sana ;p







Friday, January 18, 2013

Jadual Puasa 2013







 Copied from FB (Sila klik gambar untuk imej lagi besar okay!)


So azam ak tahun ni...nk puasa sunat sebanyak mana yang boleh...puasa ganti pon tggl sehari je...then bolehlah continue dgn puasa sunat...ekekeke...bese la..nk diet la tu kununnye...sekali time bukak pose...abes satu lori ak mkn..okay, tipu je! hik3

Tuesday, January 15, 2013

Produk disenarai hitam Kementerian Kesihatan

Assalamualaikum semua,

Just nk share bnde ni sbb dlu ak pon ade jgk pki slh satu product kt bwh ni and x pyh nk tggu lama pon...tros muke ak jd terbakar and menggelupas...mmg trok time tu...sob3...tobat lepas tu x nk pki da n tros ak mntk ganti rugi dr org yg jual produk tu...sbb b4 ak bli tu, ak da ckp muke ak ni bkn mcm manusia sejagat yg lain....sensitip dia len mcm.....tp si tukang jual ni suh jgk bli...bli da bli...pki...amek ko...x mcm org da muke ak...sob3...




Di sebabkan masalah tu....duit abes beratus2 sbb nk recover muke yg da rosak ni..ak siap g dermalogica...wat treatment...skali treatment dlm RM200 ++, tp mmg kne jgk wat treatment cepat sbb ak nk convo da time tu....x kn ak nk pg convo dgn muke yg mcm hareeemmmmm...ekekeke...ape la ak ckp ni...


Jom tgk product mne yg kne black list..so beware ok?


◆ Produk pelangsing badan berdaftar ada sibutramine:
Kintop
Body Beaus
BMI-9 Xylimming Capsule
Senna Plus Capsule


◆ Produk tidak berdaftar mengandungi sibutramine:
Lami
◆ Produk berasaskan makanan mengandungi sibutramine:
Obexlim
Slimax Coffee
Beaute Fit Body Contour
Body Trimz


◆ Produk tradisional berdaftar yang mengandungi steroid:
357 Nasal Spray


◆ Produk tradisional tak berdaftar mengandungi steroid (ni bkn dadah ke....ayakkk):
Makjun Taufiq Dua Istimewa
Majun Dua Istimewa
Ginseng Jin Fui Wan
Maajun Tenaga Herba Ubi Jaga
Jamu Tradisional Jaya Asli (Anti Asam Urat)
Red Brand Ginseng Plus Zheng Fei Capsule
Ren Sem Tu Chon Chin Kuo Pill
Makjun Syafiq 3 Istimewa
Reepo


◆ Produk berasas makanan yang mengandungi steroid:
Air Ikan Haruan


◆ Produk kosmetik yang mengandungi hydroquinone dan tretinoin atau salah satu:
Eriesya Spa Beauty
Atika Beauty
Temulawak Whitening Pearl Cream Papaya
Ratna Sari
Tia Amelia
Chantique
RZAC Cosmetic
Nuriz Cosmetic
Elite Rias
R&Z Cosmetic
Beauty Line Beautitude
Pigmentation Recovery
Zara Rejuvenation Cream
Natasya Cosmetic
De Putih 


◆ Produk tradisional berdaftar ada antihistamine
Eng Leong Cordyceps Chuanbei Plus Cough Pill


◆ Produk tidak berdaftar mengandungi antihistamine
Pil Zhen Zhu Bai Fong Wan
Qian Tong Dan
Raja Ubat Resdung
Coral Plus UA 350MG

Sumber: Biro Pengawalan Farmaseutikal Kebangsaan, Kementerian Kesihatan Malaysia



# kalau time ak post ni, product2 ni da x pki bnde2 yg merbahayakan manusia sejagat..Alhamdulillah...kalau korg x yakin, maybe korg bole direct call KKM utk pengesahan. 

Monday, January 14, 2013

RESEPI : DONUT YANG MUDAH



Heeeee...weekend ritu main masak2 lagi...dalam sehari tu 3 bnde ak buat...mule2..wat Chocolate Moist Cake...





 Fresh...br lps kukus...


Lps disaluti dgn coklat ganache and coklat rice...


Siap buat benda ni...ak buek apam plak...ala...apam bekas polka dot ak tu...hik3..(klik sini) ...tp pic x amek sbb bz...yelah, ak wat bnde ni sorg2...mne kn nk kemas lg...nk basuh bekas2 yg da pakai tu...kn bes kalau ade org tolong basuhkannnnnnnnnnnnnnn


Then proceed dgn next project iaitu...DONUTTTTT...ekekeke...jom tgk resepi ape yg ak gne...mmg simple n mudah! TQ kepada owner blog yg sudi kongsi resepi.





 1/2 kg tepung gandum
 3 Biji telur
 1 pek yis-11g   #
 1/2 cawan air suam   #
 1 cawan air masak
 1/2 cawan minyak masak
 1/2 cawan susu pekat manis
 2 sudu teh garam halus
 Gula kastor / Gula kasar ( ak pki gula kasar...puas sket mkn...hik3 )

Ok...campur kan bahan bertanda # dan biarkan ia naik. Kalau x naik, yis korg bermasalah la kot. Jgn lpe letak secubit garam..agak2 jgk la nk mencubit tu.. cubitan korg tu kalau  besar...masin la jawapan dia nnt...ekekeke...


Pastu masuk semua bahan2 yg lain...uli adunan sampai kental dan tidak melekit. Kalau melekit tu kiranya x jadi lagi. Nnt susah korg nk bentukkan jd bulat2..Yis yg da naik td pon jgn lpe masukkan sekali.


Uli la sampai adunan menjadi gebu gebas.....selagi x gebu jgn nk stop... wakakakaka





 Ni ak da bentuk2 menjadi donut...tp disebabkan rupenye yg agak2 sembap...ak tkr name dia jd dunuttttt....hahahaha



 


 Setelah digoreng da di saluti gula kasar...ilang terus sembap2 td tu...ekekekeke...rse mmg sedap okey! hik3. Sila la try kalau rajin nk menguli...heee...


Jmpe next entry! Assalamualaikum =)






Sunday, January 13, 2013

Christina Perri ft. Steve Kazee - A Thousand Years Part 2 (Lyrics)




Layan lagu ni jap...b4 zzzzzz...:)....btw lagu ni soundtrack dlm twilight breaking down part 2.. Lagu ni pon part 2 sambungan dr lagu yg first....

Saturday, January 12, 2013

MACAM MANA NAK KURANGKAN PARUT CHICKEN POX..EXTERNAL & INTERNAL..



Whoaaaa...tajuk x bole panjang lg ke? ekekekekeke...


Hye semua...Assalamualaikum...jap lg ak nk gi klinik anta akmal...sian dia x elok2 selsema n batuk...tp sempat lg ak nk update blog ek...hik3...


Just nk share ape yg ak mkn utk mengurangkan parut ciken pox ak ni...kaedah tradisional xdo sbb mcm leceh kn...sng mkn ubat je..jom tgk ape yg ak mkn...




Ak mkn vitamin E utk pulihkan balik kulit..vitamin E ni mmg bagus utk kulit. kalau xde masalah pon bole mkn sbb nmmg bgs la..hehehehe...

Ni ak mkn 2 kali sehari, pg da mlm lps mkn...1 botol tu RM 12. Murah je kn...so mmg berbaloi.






Yg ni pon vitamin E tp utk sapu kt kulit. B4 tdo lps bersihkan muka, ak apply bnde ni kt muke..ni tggl kotak je sbb capsule dia da abes...hik3...jp lg br nk g bli kt farmasi. Harga pon murah je RM 24.




Then ak mkn vitamin C jgk...korg semua taw kn ape kebaikan vitamin C ni...so ak just bli kt farmasi je...1000mg, harga RM 24, ade 50 kapsul. Berbaloi kn? x pyh nk bli yg mahal2 tuuuuuuu...





Bio oil pon apply jgk sbb kt bdn pon byk parut...so mmg gne bio oil...




Sabun susu beras pki time mandi...harap dgn menggunakan sabun susu beras ni kulit ak akan gebu gebas mcm susu...ekekeke...


Hasil dari semua bnde ni, mmg ade hasil nye...parut pon da mkn pudar and harap akan ilang tros dr kulit2 ni..cme kne continue amek semua bnde yg ak da consume ni..

alamak da lmbt nk g klinik...

Ok bai!

Thursday, January 10, 2013

ber ' SEOUL GARDEN '...yeah~



Assalamualaikum...


Cite ni da agak basi tp nk bgtw jgk...ahad ritu ak, akmal, pikok n od ber SEOUL GARDEN....ekekeke...naseb bkn ber GANGNAM...kalau ade...naye je...mau ktorg semua jd kuda tiruan plak...wakakaka...


Saje je mkn kt situ...nk bawak od bersiar2...wah! mcm ape je kn...tp mmg btol pon...sian od umh dia xde air...smpi arini pon ak dgr still xde air lg...stress dia... nk mndi pon ssh, pg2 da g sekolah mndi kt sne. Kalau ak.......T_T (sila sambung sendiri)


So nk hepikan ati od, kami ke OU, jln2...then mkn2...akmal pon ikut jgk...sporting je dia even x bpe sehat...adek angah la katakan...kuat melangok cam angah dia jgk...ekekeke...






Pikok n od, time ni br lps mkn...so amek gambar dlu...hik3...






Ni second time dok grill2...ni semua ak sorg je mkn....lg dua org tu jd penonton...od lg bes...amek mcm2...pastu x mkn...last2 bg kt org meja sebelah...hahaha...tkot kne denda la kununnye...tp,selalunye lps mkn tu ktorg tros kua je, x pnh plak diorg dok timbang2 bnde yg x abes tu...




Muka akmal yg x bape nk sehat, sian dia selsema terok..dah la camera ak ni bole nmpk segala aksesori kt muka...termasuk la hingus kt dlm lubang idung akmal...ekekeke....


Mkn2...jln2...g MPH, g POPULAR...mse g MPH ni, try gne KAD SISWA, wah...mmg berbaloi sbb 10% discount dpt utk semua jenis buku...da la ak membawa cikgu2 bershopping...mmg sakan diorg borong buku...


Last sekali masuk DAISO...Ade 2 DAISO dlm OU ni, yg lme dekat dgn COLD STORAGE, yg bru siap dekat level bawah AEON. Yg baru ni mmg bes sgt sbb mcm2 adooooooooooooooo....mmg jakun la tgk barang...n hasil dari tengok2 tu...terbeli la bnde alah ni...




 


 Measuring spoon yg tersgt la kiuttttttttttt....pink gitu...bagus jgk ak jmpe bnde ni...membuatkan ak lebih berkobar2 utk membaking...hik3...Ok Tata!

Tuesday, January 08, 2013

HAJI 2057 MASIHI


Assalamualaikum semua...

Arini ari yg penat sangat...sebab tadi pegi checkup doctor, pagi2 ak da gerak dari umah, dalam pkol 7 suku pagi, tapi jalan nk ke hospital selayang jem yg amat...stress ak...agaknye lpas ni ak kne kua lepas subuh kot...xde la nk menghadap jem tuh...


Da la jem, nak cari parking pny la susah, kompem2 la parking da penuh kan....dah la hospital selayang parking dia ciputtttttttttttt...ni pon rse nk berangin da...bpe kali ak pusing2 cari parking..untung la sape yg pegi berantar balik berjemput...sob3...x payah nk pening2 pk nk parking kete kt mana..


Terpaksa la ak block kt org jap, tggl kn note and no fon, sng kalo owner kete yg di block utk contact ak, zap zup zap...g daftar dulu kt pendaftaran...mak ai...lg 50 org ak nk kne tggu...sob3 lagi..uwaaa...naseb bek bole men game kt nset...kalo x mati kutu ak...


Lpas daftar, br la pg klinik pakar, dapat no yg ke 28...lme jgk menunggu, ttbe ade unknown no call aku, ak dpt agak mesti owner kete yg ak block td...tros rempit g tmpt parking td ( bkn naik moto okay! jln kaki sampai nk tergelincir ak jln laju2...ekekeke)


Pastu nek klinik blek then tggu no dipanggil. Ble da jmpe doctor, lme jgk telinga ak kene servis, ekekeke...mcm servis kete plak...pastu borak2 ngn doctor kejap then g amek ubat...dapat je ubat tros ak merempit nk g tabung haji batu caves..


Nak buat akaun baru sbb akaun dulu sekali dgn nama abah...ssh kalau nk buat pape...sbb kne angkut abah sekali...





Buku lama yg kiri, yang baru color buku cair sikit then ade lambang 1 kt situ...ekekeke...ape2 jelah...


Then officer tu ckp bole la nk daftar haji memandangkan akaun 1 EPF ak da lebih dari RM 1300. So ak tros daftar haji tadi...




Hoho...nampak tak tahun ak dapat pg haji...itu just estimate...tapi kalo btol2 thn tu baru dpat g haji...mmg agak tua time tu...dlm umo 69 tahun..entah ak hidup lagi ke tak atas muka bumi ni..tp insyaAllah...kalo da ade niat, Allah akan permudahkan segalanya..


Yg ni ak nak share dengan semua orang, maybe orang nampak bende ni remeh tapi sebenarnye penting...





So, sape2 yang da mampu, yg EPF lebih RM1300, bole la daftar tros, tahun ble pg haji x penting, mcm ak yg x tetap menyimpan dlm Tabung Haji, bersyukur sangat ade alternatif laen untuk daftar pg haji. Sebab kalo gne EPF ni, kt x terase sangat...btol x?


Dan seelok2 nye,  mengerjakan yg wajib itu lebih penting daripada sunnah. Maksudnye kalo da ade duit lebih, better go for hajj first then lps tu nak wat umrah bape kali pon x kesah sbb yg wajib itu haji. Then barulah sempurna Rukun Islam yg kelima. Semoga kt sentiasa istiqomah mengerjakan perintah Allah. =)


Saturday, January 05, 2013

APAM BEKAS POLKA DOT



Ngantoknyeeee...da nguap banyak kali da...sampai leleh2 air mata ble nguap...tapi still rse nk update blog...ekekeke...


Siang td ak wat apam...heee...rupenye x delah rumit sgt wat apam ni...bahan2 pon simple je...btw, resepi ak mintak kat kak jehan. Kak jehan pon suke wat apam..hik3...tu tny resepi kt beliau.


BAHAN-BAHAN :

1) Tepung gandum ( 275 g)
2) Baking powder ( 3 camca)
3) Sponge ( 1 camca)

Sponge ni name laen dia ovelet..nk bg apam tu mcm spannnnnnnnnnnn...




4) Esen vanilla ( 1 camca)
5) Perwarna ( suke ati korg nk letak kaler ape)
6) Susu full cream ( 150 g)

* Telur (3 biji)
* Gula kastor ( 220 g)


FILLING :



CARA-CARA :

1) Bahan yang bertanda * dipukul sebati hingga kembang. 

2) Then masukkan bahan dari nombor 1 sampai 6. Hasilnya akan jadi macam ini :-




Macam adunan nk buat roti jala..ekekeke..suke suki ak je same kn diorg ni...tp lbey krg la....adunan x keras, karang keras bkn apam nme nye...ni pon ak derhaka dengan resepi di atas sbb ak xde penimbang, x taw exact berat yg sepatutnye utk tepung and gula...hahaha...aku bajet2 je..naseb jadi...





 Ni tgh kukus...naik dgn gebu nyeeee...




1 adunan boleh dapat banyak jgk...tp aku x kira plak bpe biji dapat..ni pon byk da masuk dalam mulut aku.hik3...dasar kuat makan.



Heeee....gubu gebas aku tengok, eh, npe xde dot2? sbbnye... nama apam aku kan APAM BEKAS POLKA DOT...hahaha...so bekas je yg ade dot2...apam nan hado...


Siap buat apam ni dalam kol 3.30 ptg...aku start buat dalam pkol 12 tghri. Pastu bole plak pkol 7 mlm td ak buat lagi adunan apam ni...kali ni aku tambah topping...sbb yg first tu nmpk kosong kn...



 Ak letak oreo...oreo lebihan ak buat cheese cake tu kn...heee~ 





Jemput makan semua...nomnomnom... ok kenkawan...masuk tdo dlu...salam...

REVIEW FILEM : JACK REACHER




Assalamualaikum...Selamat ari sabtuuuuuuu semua...ekekeke...ak br pas kemas umh ni..aktiviti wajibal ngunnah ak..



So new year ritu ak g tgk muvee ngn pikok, bring along my adik kecik...akmal aiman...ktorg tgk cite JACK REACHER...cast by TOM CRUISE...




Tom la Jack Reacher nye...pelakon len ak x knl sgt..cite agak lme 130 minit...tp x terase sgt sbb jln cite bagus...cite pasal Jack Reacher bekas american army x silap yg da bersara tp still macho and x tua pon..ekekeke..;p...


Insiden bermula bile kwn Jack, actually bkn kwn sgt tp sme2 army mse pg pengaman di Iraq, dituduh membunuh 6 org awam secara SUKA SUKI! suka2 okay! Then kne tangkap polis, dan disoal siasat. Mse soal siasat, mamat ni x ckp pape pon...x jwb ape polis tny, pendakwa raya tanya...sonyap je...ak ingt kn dia bisu...hehehe...tp x bisu pon...sje je kn pengarah suh wat cmtu..last2 dia amek kertas and pen...tulis nama JACK REACHER...FIND HIM! walaweh...tny mcm2...itu je dia respon..


So, polis pon start cri Jack ni...mse ni mcm da bole syak skit sbb lps soal siasat, mamat ni kn nk bwk g penjara kn...abes trok kne belasah mse otw nk g tu...time ni ak mcm pelik...btol ke dia yg wat bunuh2 tu...ape hubungan Jack dgn dia...npe dia pggl Jack utk jadi saksi dia...semua nye akan terjawab ble anda tonton muvee ni...Jom kt tgk trailer JACK REACHER. 



p/s : part lagha2 x do okay mse ak tgk muvee ni..harap maklum!







Akhir kata ak bkn la peminat kipas susah mati Tom Cruise..ak pon x taw npe ak x minat dia...tp... erm, boleh tahan jugak duda sekor ni...x mcm umo 40 an ak nengok..terserlah kesasaan, kehenseman, kekacakan, kejantanan,,,erk! hahaha..semua lah terserlah...Ok bai!

Lpe nk bgtw, ak bg 3.8 dr 5 bintang..hehehe...:D