Klik!!!

Tuesday, January 08, 2013

HAJI 2057 MASIHI


Assalamualaikum semua...

Arini ari yg penat sangat...sebab tadi pegi checkup doctor, pagi2 ak da gerak dari umah, dalam pkol 7 suku pagi, tapi jalan nk ke hospital selayang jem yg amat...stress ak...agaknye lpas ni ak kne kua lepas subuh kot...xde la nk menghadap jem tuh...


Da la jem, nak cari parking pny la susah, kompem2 la parking da penuh kan....dah la hospital selayang parking dia ciputtttttttttttt...ni pon rse nk berangin da...bpe kali ak pusing2 cari parking..untung la sape yg pegi berantar balik berjemput...sob3...x payah nk pening2 pk nk parking kete kt mana..


Terpaksa la ak block kt org jap, tggl kn note and no fon, sng kalo owner kete yg di block utk contact ak, zap zup zap...g daftar dulu kt pendaftaran...mak ai...lg 50 org ak nk kne tggu...sob3 lagi..uwaaa...naseb bek bole men game kt nset...kalo x mati kutu ak...


Lpas daftar, br la pg klinik pakar, dapat no yg ke 28...lme jgk menunggu, ttbe ade unknown no call aku, ak dpt agak mesti owner kete yg ak block td...tros rempit g tmpt parking td ( bkn naik moto okay! jln kaki sampai nk tergelincir ak jln laju2...ekekeke)


Pastu nek klinik blek then tggu no dipanggil. Ble da jmpe doctor, lme jgk telinga ak kene servis, ekekeke...mcm servis kete plak...pastu borak2 ngn doctor kejap then g amek ubat...dapat je ubat tros ak merempit nk g tabung haji batu caves..


Nak buat akaun baru sbb akaun dulu sekali dgn nama abah...ssh kalau nk buat pape...sbb kne angkut abah sekali...





Buku lama yg kiri, yang baru color buku cair sikit then ade lambang 1 kt situ...ekekeke...ape2 jelah...


Then officer tu ckp bole la nk daftar haji memandangkan akaun 1 EPF ak da lebih dari RM 1300. So ak tros daftar haji tadi...




Hoho...nampak tak tahun ak dapat pg haji...itu just estimate...tapi kalo btol2 thn tu baru dpat g haji...mmg agak tua time tu...dlm umo 69 tahun..entah ak hidup lagi ke tak atas muka bumi ni..tp insyaAllah...kalo da ade niat, Allah akan permudahkan segalanya..


Yg ni ak nak share dengan semua orang, maybe orang nampak bende ni remeh tapi sebenarnye penting...





So, sape2 yang da mampu, yg EPF lebih RM1300, bole la daftar tros, tahun ble pg haji x penting, mcm ak yg x tetap menyimpan dlm Tabung Haji, bersyukur sangat ade alternatif laen untuk daftar pg haji. Sebab kalo gne EPF ni, kt x terase sangat...btol x?


Dan seelok2 nye,  mengerjakan yg wajib itu lebih penting daripada sunnah. Maksudnye kalo da ade duit lebih, better go for hajj first then lps tu nak wat umrah bape kali pon x kesah sbb yg wajib itu haji. Then barulah sempurna Rukun Islam yg kelima. Semoga kt sentiasa istiqomah mengerjakan perintah Allah. =)


2 comments:

Daddy Zuki said...

salam. pakcik pun dah daftar haji di ATM Bank Islam...cuma lambat lagi la tunggu giliran..harap sempat jejak kaki ke Makkah. Amin...........

ainipin said...

Salam Daddy Zuki, insyaAllah ade rezeki dapat pg sne...:)

aminnnnnn...