Klik!!!

Tuesday, January 15, 2013

Produk disenarai hitam Kementerian Kesihatan

Assalamualaikum semua,

Just nk share bnde ni sbb dlu ak pon ade jgk pki slh satu product kt bwh ni and x pyh nk tggu lama pon...tros muke ak jd terbakar and menggelupas...mmg trok time tu...sob3...tobat lepas tu x nk pki da n tros ak mntk ganti rugi dr org yg jual produk tu...sbb b4 ak bli tu, ak da ckp muke ak ni bkn mcm manusia sejagat yg lain....sensitip dia len mcm.....tp si tukang jual ni suh jgk bli...bli da bli...pki...amek ko...x mcm org da muke ak...sob3...




Di sebabkan masalah tu....duit abes beratus2 sbb nk recover muke yg da rosak ni..ak siap g dermalogica...wat treatment...skali treatment dlm RM200 ++, tp mmg kne jgk wat treatment cepat sbb ak nk convo da time tu....x kn ak nk pg convo dgn muke yg mcm hareeemmmmm...ekekeke...ape la ak ckp ni...


Jom tgk product mne yg kne black list..so beware ok?


◆ Produk pelangsing badan berdaftar ada sibutramine:
Kintop
Body Beaus
BMI-9 Xylimming Capsule
Senna Plus Capsule


◆ Produk tidak berdaftar mengandungi sibutramine:
Lami
◆ Produk berasaskan makanan mengandungi sibutramine:
Obexlim
Slimax Coffee
Beaute Fit Body Contour
Body Trimz


◆ Produk tradisional berdaftar yang mengandungi steroid:
357 Nasal Spray


◆ Produk tradisional tak berdaftar mengandungi steroid (ni bkn dadah ke....ayakkk):
Makjun Taufiq Dua Istimewa
Majun Dua Istimewa
Ginseng Jin Fui Wan
Maajun Tenaga Herba Ubi Jaga
Jamu Tradisional Jaya Asli (Anti Asam Urat)
Red Brand Ginseng Plus Zheng Fei Capsule
Ren Sem Tu Chon Chin Kuo Pill
Makjun Syafiq 3 Istimewa
Reepo


◆ Produk berasas makanan yang mengandungi steroid:
Air Ikan Haruan


◆ Produk kosmetik yang mengandungi hydroquinone dan tretinoin atau salah satu:
Eriesya Spa Beauty
Atika Beauty
Temulawak Whitening Pearl Cream Papaya
Ratna Sari
Tia Amelia
Chantique
RZAC Cosmetic
Nuriz Cosmetic
Elite Rias
R&Z Cosmetic
Beauty Line Beautitude
Pigmentation Recovery
Zara Rejuvenation Cream
Natasya Cosmetic
De Putih 


◆ Produk tradisional berdaftar ada antihistamine
Eng Leong Cordyceps Chuanbei Plus Cough Pill


◆ Produk tidak berdaftar mengandungi antihistamine
Pil Zhen Zhu Bai Fong Wan
Qian Tong Dan
Raja Ubat Resdung
Coral Plus UA 350MG

Sumber: Biro Pengawalan Farmaseutikal Kebangsaan, Kementerian Kesihatan Malaysia



# kalau time ak post ni, product2 ni da x pki bnde2 yg merbahayakan manusia sejagat..Alhamdulillah...kalau korg x yakin, maybe korg bole direct call KKM utk pengesahan. 

6 comments:

j.e.h.a.n. said...

Nasib baik NV tak tersenarai..huhu

ainipin said...

hik3...tulah..da la rmi pki NV

Anonymous said...

Nama je produk malaysia(cosmetik)tp xsenonoh pembunuh dlm senyap diaorng ni,geram tol la!!!

Anonymous said...

Produk NV tu produk pe ek?bagus ke?

ainipin said...

NV tu nouvelle visage...Nv ni cosmetic pny...means come from beautician. macam saya, more prefer on dermatologist or professional skinlist utk kegunaan harian.


Depend on kulit masing2 kalau nak taw product ni bgs ke x, as long as it wouldn't give any negative side effect, should be okay.

Pengalaman saya guna product tia amelia, which is cosmetic product, mula nye mmg ok, cantik, and ade pengelupasan...lme2 start berjerawat..and the worst thing happen when i stop from using it. Tros muke jd kusam. From my understanding, product ni x cover luar dlm, just external only. Once u stop using it, it turn back to normal.

So, plh la product yg plg bersesuaian dgn anda. Jgn cntk skrg, tp ari mendatang byk pulak masalah yg timbul. =)

Oasis said...

Dua daripada produk NV telah disahkan mengandungi bahan terlarang. Sila lawati laman KKM