Klik!!!

Wednesday, February 27, 2013

LAGU OF THE DAY : GOLIATH BAND -BAWA KAU PERGI


One of my favorite songs! ditujukan kepada cinta hati saya ( ade x gaya cam shila hamzah?..ekekeke...jgn marah kipas susah mati(die hard fan) shila hamzah...gurau je...


Lagu sgt harmoni...terbuai2 dgr...siyes x tipu...cbe korg pasang b4 nk tdo...kompem lelap..hahahaha...Enjoysss geng!





Bila ada didekatmu
Detak dadaku mengencang
Pesona indah di dirimu
Buat ku mabuk kepayang

Jalan panjang yang kita lalui
Bukanlah sebatas mimpi
Baru kini ku merasakan
Jatuh cinta sesungguhnya

Kau membuat jantung berdebar
Tubuhku bergetar
Saat dengar bisikanmu kasih

Senyummu selalu dihati
Sabarlah menanti
Ku kan bawa kau pergi

Cerita cinta para pujangga
Tak seindah kisah cinta kita
Dan takan ada yang bisa
Merangkainya dalam kata-kata

Kau membuat jantung berdebar
Tubuhku bergetar
Saat dengar bisikanmu kasih

Senyummu selalu dihati
Sabarlah menanti
Ku kan bawa kau
Ku kan bawa kau pergi

Sunday, February 24, 2013

THREADING....



Assalam semua =)


Ari tu jln2 kt selayang mall, ternampak salun yg buat threading bulu kening, bulu muka pon bole, bulu kaki je tak..hik3...tros ak jd excited nk try...tp x try pon...ttbe terlpe nk msuk salun tu..


Then arini tergerak ati nak google pasal threading ni...almaklum la...x pnh amek taw pon. Ble da google, then bce blog org lain yg pnh wat threading ni, bru taw yg thread ni pakai benang khas untuk mencabut bulu2 yg x dikehendaki. Possibility bulu yg dicabut untuk tumbuh agak lambat compared kalau kita shave. 


So, ak google2 lg, ternampak la post pasal hukum buat threading ni...


Merujuk kepada teks syarak berkaitan persoalan ini, terdapat dua hadith yang menegur secara langsung perbuatan mencukur bulu kening.

Perkara ini membabitkan satu riwayat tabf berkaitan dengan riwayat Imam Al-Tabari, bahawa isteri Abu Ishaq pergi ke rumah Aisyah Ummul-Mukminin, puteri Rasulullah SAW. Pada waktu itu rupa parasnya sangat jelita. Beliau lalu bertanya kepada Aisyah RA mengenai hukum seorang wanita yang membuang bulu-bulu yang terdapat di dahinya untuk tujuan menambat hati suaminya. Aisyah RA menjawab: “Hapuskanlah kejelekan yang ada pada dirimu sedaya yang kamu mampu.”

Hadith kedua diriwayatkan oleh Al-Bukhari, Muslim dan Abu Daud yang menerangkan bahawa Rasulullah SAW bersabda:
“Allah melaknat wanita-wanita yang mencabut bulu kening atau bulu muka (al-Namisah) atau meminta orang lain mencukur atau mencabut bulu keningnya (al-Mutanammisah), wanita yang mengasah gigi supaya kelihatan cantik. Perbuatan itu telah mengubah ciptaan Allah.”



 Mengenai hadith pertama, Imam Nawawi berpendapat bahawa jawapan Aisyah kepada wanita itu membawa erti bahawa wanita boleh bersolek untuk suami, boleh merawat muka untuk menghilangkan kejelekan seperti jerawat, jeragat dan bintik-bintik. Namun demikian, beliau tidak boleh mencabut atau mencukur bulu-bulu di muka, termasuklah bulu kening untuk membentuk alis mata yang cantik.


Mengenai hadith kedua pula, ulama menjelaskan pengertian al-Namisah. Ibn al-Athir berpendapat ia bermaksud wanita-wanita yang mencabut bulu-bulu yang terdapat pada kawasan muka dengan tidak menggunakan alat pencabut.


Ibn Hajar pula berpendapat, ia bermaksud wanita yang mencabut bulu-bulu di muka dengan alat pencabut.


Abu Daud pula berpendapat, ia bermaksud wanita yang mencabut bulu-bulu kening atau mencukurnya dengan pisau pencukur sehingga kelihatan halus.


Keterangan di atas menunjukkan perkataan al-Namisah merangkumi semua pengertian iaitu mencabut bulu-bulu di muka untuk kelihatan cantik dan berseri.


Majoriti fuqaha berpendapat, mencabut atau mencukur bulu kening sehingga kelihatan halus adalah diharamkan sama ada kepada lelaki atau wanita kerana perbuatan itu termasuk dalam istilah mengubah ciptaan Allah sebagaimana dijelaskan dalam hadith kedua.


Kiranya yg aku paham, boleh la nk pakai makeup untuk tutup cela2 kt muka ni asalkan x mencabut bulu kening. Tapi Islam ni agama yang mudah...x aci la kan kalau wanita yg jenis bulu lebat, or banyak bulu...lg2 kalau dah menyerupai lelaki. Sbb nye kita ade pengecualian.


Namun demikian, bagi wanita yang mempunyai terlalu panjang atau terlalu lebat sehingga kelihatan jelik, bolehlah mencabutnya sekadar membolehkan kelihatan halus kerana ia tidak dianggap mengubah ciptaan Allah.


Kesimpulannya, berhias untuk suami adalah diharuskan tetapi membentuk bulu kening dengan mencabut atau mencukurnya sehingga menjadi alis yang cantik adalah tidak dibenarkan. Menghilangkan sebarang tanda yang menjelekkan pandangan di badan, termasuk muka seperti jerawat, jeragat dan bintik hitam, adalah dibenarkan sama ada wanita bersuami atau tidak.
  


Yg part menghilangkan bintik hitam tu ak suke...hik3...kalau duit banyak...mmg rajin ak ke spa...sbb nk buang blackhead...rimas woo...dah la aku banyak blackhead. Kompem time nk buang tu meleleh2 air mata...sakit yg amat.


Jadi kawan2....x perlu risau k..kalau keadaan mmg perlu buang bulu2 tu...boleh la buat. Tp msti sakit kn...

So ape pendapat korang pasal threading ni? Any ideas?

Artikel dari :  Professor Madya Dr Anisah Abdul Ghani



REVIEW : BEAUTIFUL CREATURES MOVIE









Assalamualaikum semua...selamat pagiiiii...awal aku bangun di hari ahad yang berbahagia ni. Actually aku kt bilik pikok ni...jap lg nk pegi anta rombongan meminang. So sempat la jugek nk hapdate blog.


Cite ni aku tgk semalam. Pg TGV kepong, then tgk list cite untuk smlm mostly cite cina...cita omputeh ade 2 n cite melayu nan hado. Adeh la...sampai cmtu sekali. Nmpk sgt cite melayu xdo sambutan kt situ. 


So we decided utk tgk cite Beautiful Creatures. Rase cam pelik pulak kalo nengok cite cina kan...lgpon i bring along my little bro, akmal aiman. Kena pilih cite yg sesuai dgn umo dia. Hik3.


Tgk poster gaya cite mcm horror2 gitu...tp cite x horror pon. Bosan pon ado sbb kadang2 plot cite longgar. Duration movie ni agak lama, almost 2 hours. Mak ai, si akmal bape kali tny, " angah...cite ni bile nak abes" wakakaka...sian dia...msti bosan...sbb ak pon kekadang bosan tgk.


Pelakon semua aku x knl, adekah mereka yg x femes atau aku yg x tahu pasal diorg ni..ekekeke...maap la...aku knl jason satham je...;p


So kisah ni pasal laki bese, Ethan bercinta dgn Lena,( bukan lena diulit intan sing by abe awie tu eh) Masalah timbul sbb Lena ni keturunan ahli sihir. Mase bercinta ni Lena berumur 15 tahun dan pada ulang tahun ke 16 nnt, Nasib Lena akan ditentukan sama ada menjdi caster yg baik atau jahat. 


Lena ni dijaga rapi oleh pakcik nye..Macon sbb Macon tkot mama kepada Lena akan menghasut Lena jd jahat. Mama lena ni mmg jahat sungguh la, mcm2 usaha dia nk buat lena ni berubah kpd jahat tp selalu nye gagal.


Time nk sampai umur 16 thn ni, bru Lena dpt solution mcm mana nak maintain kn dia jd caster yg baik. Mudah sahaja, dia kena korbankan org yg dia sayang ( sungguh mudah bukan? ekekeke...) So dalam kes ni, org dia plg syg ofkos lerr boipren sdnr...Ko gila nk bunuh boipren sndr??? hahaha


OK, ak cite sampi cni je..sbb cite lebey2 x syok. The rest u all kne tgk la kn kalau nk taw ending dia...Ak bagi 3.2/5 bintang. Rse x pyh tgk kt wayang kot, download sudeehhh..hahaha. Moh kt tgk trailer.






Wednesday, February 20, 2013

KAMPUNG PALING SEJUK DI DUNIA




Fuyyooooh...plg sejuk tuuu...aku kalau suhu 26c pon da gegel2 tido umah pikok ritu...ni kan -71c...Fuyoohhh lg...hik3...mmg hebat daya ketahanan org2 yg dok kt sini...


Perkampungan ni kt Russia..lbey krg dikenali dgn kutub beku. Sampai heli pon x dpt nk mendarat sbb cuaca sejuk bangaattt..


Ade sape2 yg memasang niat nak honeymoon kt cni x? hahaha...







Sumber : KOSMO (klik sini untuk baca artikel sepenuhnya)



Sunday, February 17, 2013

LUNCHEON AT RESTAURANT TAJ HADRAMAWT







Bile ek aku pegi lunch kt cni...tp rse nye dlm last week...tp arini br nk hapdate...ayoyoyo..nk kata tak on9 tu tipu la...tp agak bz skrg ni...kunun2 work out..hik3...


Aku bkn peminat tegar nasi arab...n ni bole katakan 1st time mkn. Actually ak ni lg suke nasi putih...kalau g kenduri kawen tu...ak ceduk nasi putih...nasi minyak ke...nasi ujan panas ribut petir ke...aku x pandang..ekekeke...


Npe aku pilih nasi putih...supaya ak lg putih drpd bese...hahaha...tipu je...mybe nasi putih lg kenyang kot...aku kan kuat mkn...krg mkn bnde tak kenyang...abes aku telan mcm2 bnde nnt.


So ak plh lamb mandy...hik3...x pnh2 ak order kambing...ttbe teringin nk mkn kambing...skrg da reti mkn kambing...lgpon sunnah nabi..




pic x bpe cantek sgt...ter blur plak...hik3...xpe2...kt tgk next pic..

 




Okayyyy...ni lamb mandy aku...nasi banyak ya Robbi...tp abes semua nye...heee ~ Nasi sedap n x muak..puas ati sgt2...






Yg ni pikok order...chicken mandy...tp yg bes nye pikok abes mkn dlu dr aku...dasat2...hehehe



 


All time favourite!  Mangga juice yg sedaaaaaaaaaaaaaappppp yg amat...mmg pati pny! jatuh chenta ngn jus mangga cm gini ble mkn kt restoran insaf kt KL tu..kt jln TAR...tp yg kt cni hrge murah sket...bgs2...lg murah lg aku suke...ekekeke..


Okaaayyyy...abes da pasal makan...nnt aku nak update pasal gym...gym apekah....tunnggguuuuu...


Salam! =)




Monday, February 11, 2013

REVIEW : COSMODERM - Halal skincare product!




Assalamualaikum semua...aritu da jnji nk review product yg ak pakai skrg kn...so kalau tgk tajuk kt atas...da taw da product ape yg ak pakai...


Ak start pakai cosmoderm hujung bulan 1 tak silap...still br lg...x smpi sebulan pon gune...


Tapi result dia mmg bagus...product mcm ni mmg highly recommended untuk mereka2 yang mempunyai masalah kulit...tak kisah lah serius ke tak...aku mmg syor kan korang pakai cosmoderm ni.


Mula2 try mmg risau jugak, sbb dia xde trial pack...so mmg bli size yg besar pny...n cosmoderm ni ak beli online. Ade jual kt farmasi mcm unipharm or guardian tapi tak semua product yg ade...mcm guardian, just jual tea tree product. So online je yg bole ak harapkan. 


Cosmoderm ni ade macam2 product...dari yg masalah kulit, mcm ak ni kan...br lps kne ciken pox...byk parut2...so kne pakai product yg berasaskan vitamin E. Vitamin E ni untuk menjana balik kulit kita yg rosak dan memulihkan kulit kita. Kiranya parut2 or lopak2 tu bole elok kalau korang rajin guna vitamin E. Macam aku, vitamin E pon ak makan, yg untuk skincare pon ak pakai. boleh rujuk entry ni utk keterangan lanjut. 




Ni kotak cosmoderm...saje nk show off..hik3



Kalau untuk pencerahan pon cosmoderm ade jgk...plus ade vitamin E dlm brightening product. Senang cite semua product berasaskan vitamin E. So mmg bagus dan x perlu ragu2 sbb vitamin E mmg utk kulit.


Yg jenis ade masalah jerawat or kulit muka berminyak , tea tree product ade utk merawat masalah anda. So pandai2 la pilih product yg bole selesaikan masalah kita, bukan menyerabutkan kita pulak dikemudian ari...ekekeke.


Start survey2 tu, ak ade call cosmoderm, mntk consultation sket, product ape yg bgs dan sesuai untuk kita memandangkan ak nk bli online kn...so mmg bgs sbb dia tny dlu apa masalah kita...kita kulit jenis macam mana...and after that, baru dia suggestkan product apa yg sesuai utk kita.


Masalah ak simple je, nk ilangkan parut dan kalau boleh nak tutup pori2 yg terbukak besar ni...so dia suggestkan ak utk pakai benda2 ni...:






 1) Vitamin E cream

Ak pilih 3000 i.u sbb rasa muka ak dlm condition yg terok...dia ade 1500 i.u jgk tapi harga lg murah dari yg ini.



 


2) Minyak vitamin E

 Yg ni paling aku suke sbb minyak dia likat dan melekat(sarcasm).. ak pilih yg 30000 i.u pny...so bole bayangkan yg minyak dia mmg likat habes la...ekekeke...apply before tdo...tp yg bes nyeeee...esok bgn tdo da kering...ak rse mmg dia nyerap abes masuk ke dalam muka..








3) Gel Magic eksfoliat.

Fuction dia sama macam scrub muka, nk buang sel2 kulit mati, tp ni version gel...so just gosok2 kt muke...nnt tanggal la sel2 mati tu. Yg ni pon best jgk mcm kita g wat facial kt spa. Beza nye korg kne gosok sndr la kn...kalau kt spa tu upah org suh gosokkan...hik3





 

4) Toning losyen vitamin E

Satu2 product yg kuat bau ubat...huehue...tp mmg bgs da berkesan. Apply lps cusi muke...mmg aku x penah miss. Setitik toner ni pon da cukup untuk seluruh muka. Tapi kne titiskan kt kapas muka la...kalo bubuh kt tangan x smpt pulak nk apply kt muka..ekekeke.



 



5) Yg ni cosmoderm bg free kat ak...best kan bli2 brg ttbe ade bende free nyelit...hik3...ni foundation nude namanye...bes2...




 


 6) Yg ni pon free jgk...terpampang besar2 tulis free kt cleanser form tu..hik3...yg ni ak mmg taw ak akan dapat, yg foundation tu mmg ak x expect dpt...tu yg excited terlbeyyyy....kirenye ak dpt 2 bnde free dari cosmoderm! oh yeahhhhhhh~




So rumusan yg ak boleh buat bile pakai cosmoderm ni...Alhamdulillah, parut2 pon makin pudar, even br 2 minggu lbey ak pakai..muka semakin bersih dan licin,  product berasaskan minyak tp muka ak x berminyak langsung, still balance and jerawat ssh nk tumbuh. Mmg puas ati n berharap parut2 akan hilang x lme lgi...aminnn...



Kepada anda2 diluar sana yg tengah tercari2 product ape yg sesuai, bole la try cosmoderm. Halal taw. So x payah ragu2. Buatan Malaysia lg. Mmg sesuai utk kulit2 org malaysia...ekekekeke...


Harga pon reasonable...Sgt2 ok! Korg bole check it out kt laman web cosmoderm (klik sini). Kalau time tu ade sales and discount, lg la bagus...untung berlipat ganda...heee~ ok, jmpe next entry...salam!



Thursday, February 07, 2013

SKMM LANJUT TEMPOH UNTUK PENEBUSAN REBAT HANDPHONE

Cyberjaya: Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) melanjutkan tempoh penebusan rebat RM200 Pakej Komunikasi Belia (PKB) dari sebulan kepada tiga bulan, bermula semalam.

Pengerusi SKMM, Datuk Mohamed Sharil Tarmizi, berkata berikutan itu mereka yang mendaftar dan menerima pengesahan pada awal Januari lalu, tidak perlu mendaftar semula kerana tempoh berkenana dilanjutkan.
“Kami kini dalam proses menghantar emel kepada semua yang mendaftar bagi memaklumkan perkembangan terbaru ini,” katanya dalam kenyataan kepada BH, semalam.

Kami kini dalam proses menghantar emel kepada semua yang mendaftar bagi memaklumkan perkembangan terbaru ini," Datuk Mohamed Sharil Tarmizi, Pengerusi SKMM

Beliau menambah, syarikat telekomunikasi dan wakil penjual yang dilantik juga sudah dimaklumkan mengenai lanjutan tempoh itu.

Sejak dilancarkan 1 Januari lalu, Skim Pakej Komunikasi Belia menerima pendaftaran lebih 440,000 belia berusia 21 hingga 30 tahun, dengan hampir 60,000 daripadanya membeli telefon pintar baru daripada lebih 4,500 wakil penjual seluruh negara yang menawarkan 70 model telefon pintar.

(SUMBER BERITA HARIAN)

P/S : ok...bole extend dlu...pk puluh2 kali nk bli nset ape...hik3...