Klik!!!

Sunday, March 10, 2013

REVIEW MOVIE : THE OZ GREAT AND POWERFUL

Assalamualaikum semua....


Oh yeah~ Arini ak bermovie marathon lg...bes nyeeeee...plus arini ari cuti wanita aku kan...lg la sonok...mmg straight tgk 2 movie.





So back to the title, ktorg tgk cite The Oz Great and Powerful (TOGP). Ohhhh...mmg GREAT! hahaha...puas sgt2 tgk cite ni. Cite ala2 mcm alice in the wonderland tp TOGP ni lg best and byk humor dlm movie ni. 


Cite pasal si Oz ni( bkn abg os ehem2 tu ye) yg merupakan ahli silap mata. Pandai mengayat wanita, sweet talker, selfish and conman!


Si Oz ni ahli silap mata tahap sarkas je...kirenye dia tak delah hebat sgt...dah kata ahli silap matakan, kalau mata kita salah pndg je benda tu jd magic, padahal tak pon. 


Bila tembelang si Oz ni pecah, dia nak larikan diri dari org2 yg mmg marah kt Oz ni, Oz cpt2 naik belon udara panas and konon2 nye rse selamat la tu kn dpt nek belon udara panas tu.


Padahal, dia tak taw yg masa tu tgh ade ribut putir beliung tu. Tp time ni da terlambat and belon dia pon da termasuk sekali dlm ribut tu...


Ble da reda...si Oz ni tercampak ke satu lembah yang penuh cantik and fantasy...Aku suke sgt tgk cite ni sbb colorful. Ekekekeke...cm budak2 plak aku ni...padahal da tua. hik3


Pastu dia jmpe dgn Theodora (Mila Kunis) and dia pon start la skil mengayat dia tu kn...ekekeke...mmg cornman btol la Oz ni...geram plak aku.


Theodora ni ahli sihir yg pada mulanya baik, tp bertukar jd jahat bile dia taw yg Oz tak suke pon kat dia. Dia jd marah and mintak kakak dia bg jampi utk tukar dia jd jahat. Bese la, bila cinta kita ditolak and dipermainkan...mesti nk revenge balik kannnnnn....ekekekeke...


So, pada awlnye Oz ni dpt taw yg negara Oz ni...(negara ni mmg name dia Oz okay!) dilanda masalah and sering diganggu oleh ahli sihir jahat. Oz ingtkn akak si Theodora ni baik....upenye dia la dalang n sanggup fitnah org lain sbb nk jd raja kt situ. Dia ckp Glinda ni ahli sihir jht, padahal dia yg jht tahap infiniti. 


So Oz ni kekonon jd hero la...sbb ramalan ayah Glinda ni ckp nnt ade org yg nme dia ade word 'Oz' akan dtg sebagai ahli sihir lelaki yg baik yg akan menolong mereka membebaskan diri drpd ahli sihir jht. 


Dari cni la start journey Oz ni dlm misi untuk melawan ahli sihir jahat. Bes sgt2 and kdg2 kelakar pon ade sbb Oz ni kn sweet talker, penipu plak tu..mmg terhibur abes la. So korg kne tgk cite ni...bawak la anak2 or adek2 tgk...mmg bes! Aku bagi 4.5/5 lps tgk cite ni. Thumbs up!

Moh kt layan trailer TOGP 






No comments: