Klik!!!

Thursday, July 18, 2013

RESEPI : KEK BATIK YANG MUDAH DAN LAZAT GILERRRR...HIK3





Assalamualaikum semua, salam ramadan hari yang ke 8 :)



Time2 puasa ni, banyak la idea2 nak masak tp selalu nye aku masak yang simple2 je sbb tkot tak sempat nak msk, plus penat blek kje kn, pastu nk bersilat kat dapur lg..naseb ade adik yg slalu tolong.


Then, selase ritu, aku buat kek batik yang mudah dan kompem lazat! hik3. Recipe shared from kak ida(opismate) n mmg menjadi. Sbb ape aku cakap cmni, sbb nye....ritu aku buat kek batik, google recipe n buat lah kek batik tu. Tapi x berapa nak jadi....sob3, naseb ade org bole telan kek batik aku tu, siap mntk resepi lg kat aku. kah3(gelak guling2)



So, aku nak share ngn korang resepi kek batik yg simple ni :


BAHAN-BAHAN :

- 1 pek biskut marie original ( x mo pakai yg perisa chocolate ok, nnt rse dia x sdp )

- 1 pek milo (200gm)

- 1 pek coklat masakan ( beli la brand nona ke, kalau nak yg mhl pki la hersyer, tp rse cm sme je..huk3)

- 1/2 tin susu pekat

- 1 bar butter cup


CARA-CARA :

1) Cairkan butter cup dalam kuali

2) Masukkan susu, milo & coklat masakan

3) Masukkan separuh gelas kecik air masak

4) Masukkan biskut marie yg dah dipatah2 ( aku patah dua je)

Note : Api dapur jangan besar okay, kena kecik je...karang jd kek pelikat krg...ekekekeke


- Agak2 da sebati semua bahan, baru transfer kat loyang. Macam aku, aku x tggu sampai biskut tu lembik pon, masuk je biskut, kacau2 jap pastu tros ttp api. krg lembik2 tkot hancur sbb nnt kt nak mendapkan dalam loyang. Mendap and padat okay! hehehe





Pastu letak dalam fridge...mak ai...dap nyeeeeeeeeee....hehehe...ok byeeeee!

9 comments:

Anonymous said...

Coklat masakan tu bape bnyk eh guna?

ainipin said...

saya pakai satu bar coklat masakan...yg kalau kat kedai jual dalam 4 segi besar tu...sy pakai semua...so kek batik ni mmg penuh dengan coklat..hehehe. n mmg sedap

NURUL AINI BINTI MOHD ZAM said...

Saye ade beli serbuk koko..nak wat kek batik.agk2 bole tak?

NURUL AINI BINTI MOHD ZAM said...

Dr bln pose smpi laa ni nak wat kek batik xwat2..compius xtaw recipe mne nk gune.. so ad bli srbuk koko van houten.agk2 bole gune x?

ainipin said...

Nurul aini : serbuk koko pon boleh tp sebab dia x manis macam milo kn, kne krg kn bahan dia, tp sy suggestkan milo, sbb milo da ckp rase, dengan manis dia lg.

Kalau serbuk koko tu better buat utk choc moist cake. yg tu sdp pki serbuk koko

NURUL AINI BINTI MOHD ZAM said...

Ouhkay thks sis.. nanti da siap sy interframe gmbar yea

ainipin said...

okay aini, nnt share la pic kt blog sy =)

mira rashid said...

kalo tak pakai coklat
masakan tu tkpe ke? :)

ainipin said...

pakai la yunk...baru la sedap... xpyh bli brand yg mhl2 pon..cme resepi ni x pakai telur..itu je :)